En båt med flyktingar från Afrika anländer till Kanarieöarna.

Allt fler båtflyktingar till Kanarieöarna

På Kanarieöarna vädjar myndigheterna till den spanska huvudstaden Madrid om hjälp för att stävja strömmen av migranter. Under de senaste dagarna har ungefär 900 personer anlänt i flera olika fartyg, och strömmen växer.

Tusentals afrikaner försöker varje år att ta sig in i Spanien via Kanarieöarna, men hittills i år är de redan dubbelt så många som under hela förra året.

Inrikesministeriet uppger att drygt 6 000 personer anlänt sedan årsskiftet.

Unga män från Senegal
I lördags bordade kustpolisen sex fullastade fartyg och under gårdagen fyra till, enligt AFP. De flesta som kommer är unga män. De hoppas på ett jobb i Spanien med sin växande ekonomi, eller i annat EU-land.

Denna gång antas migranterna ha gått ombord i Senegal. Tidigare under våren har merparten av båtarna kommit från Mauretanien och Västsahara.

Bevakning omöjlig uppgift
Flyktvägarna varierar hela tiden i takt med att myndigheterna täpper till de luckor, som finns i gränsbevakningen. De två spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika var förra våren i fokus, nu är det Kanarieöarna. Överallt längs med Sydeuropas långa kuster pågår en kontinuerlig inströmning.

Gränspoliserna har en omöjlig uppgift att klara bevakningen och tvingas i stället ta om hand utomeuropéer, som ofta efter många dygn till havs är utmattade, uttorkade och sjuka.

Den spanska vice premiärministern Maria Teresa Fernandez de la Vega svar till Kanarieöarna är att de berörda ministerierna ska mötas omgående.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista