Kritiserat bud på Gambro höjs

Wallenbergbolagen Investor och EQT misslyckades med att få igenom köpet av medicinteknikföretaget Gambro för 38 miljarder kronor. Nu presenteras ett högre bud i ett nytt försök att köpa ut bolaget från börsen.

– Vi har tittat igenom vårt affärsupplägg och det vi vill göra och vad vi tror vi kan få för avkastning, nu har vi valt att höja budet med fyra kronor. Det är klart att det försämrar vår avkastningspotential, men i den här uppkomna situationen tycker vi ändå att det är värt att gå vidare, säger Fredrik Lindgren, informationschef vid Investor.

Att det blev så liten anslutning, hur ser du på det?

– Det ser jag som en effekt av att några stora aktieägare har valt att gå ut och säga att man är emot budet och det har gjort att en stor andel har valt att avvakta.

Kritiserat bud
På måndagsmorgonen kom beskedet och det var inte helt oväntat. Uppslutningen bland aktieägarna räckte inte för att Wallenbergsbolagen Investor och EQT ska genomföra den här jätteaffären.

Budet har kantats med kritik, dels för att vara för billigt dels för att Gambro lika gärna skulle kunna vara kvar och utvecklas som ett börsbolag.

Bara ägare med aktier motsvarande 44 procent av aktiekapitalet och 47 procent av rösterna, hade sagt ja till budet när budtiden gått ut.

Budet höjs
Gambros näst största ägare, fondförvaltaren Robur, tillhör dem som sagt nej, liksom Andra AP-fonden och AMF Pension.

Och nu höjs budet något, till 113,70 per aktie, vilket enligt budgivarna innebär att priset på utköpet skulle öka med 1,4 miljarder kronor.

Investor har haft kontakter med de andra stora aktieägarna, exakt vad det gett vill Fredrik Lindgren inte säga.

– Vi kan inte gå in på exakt vilka vi har pratat med, däremot så har vi löpande en dialog med både stora och små aktieägare. Nu är det upp till aktieägarna att ta ställlning till det här, så får vi se var vi landar.

Vad har de stora aktieägarna sagt om den här höjningen?

– Det får du fråga dem om.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".