Europas börser faller

Uppdaterad 17:50
Börserna har fortsatt att falla på måndagen både i Stockholm, London och Frankfurt. Stockholmsbörsen har inlett veckan med en nedgång på hittills 2,19 procent vid 17:30-tiden.

Men banken SEB:s analyschef Martin Guri är inte nämnvärt oroad och han säger att det finns många förklaringar bakom nedgången.

– Det är rad faktorer som spelar roll just nu på marknaden, lite ränteoro, lite valutaoro och sedan har börserna gått upp väldigt kraftigt under senare tid, så lite vinsthemtagningar är ganska naturligt, säger han.

Men det finns ju de som menar att detta är början till den nedgång som många har ropat efter.

– Det är väldigt svårt att se det. De senaste årens uppgångar på börsen är väl motiverade av stigande vinster framför allt. Man brukar ju värdera de här vinsterna och vi kan konstatera att börsen i dag är just inte mycket dyrare än för tre år sedan.

– Sådana här nedgångar på börsen kommer regelbundet, men vi glömmer bort dem. I fjol till exempel hade vi två perioder då börsen gick ner ungefär sex procentenheter och det blåste snabbt förbi och glömdes bort. Förhoppningsvis är det likadant en här gången, säger Martin Guri.

- Man pratar mycket om statistik och historiska cykler, men ofta är det så att börsen styrs av de förväntningar på vinster som finns i marknaden och vi tror att vinsterna ska fortsätta att stiga och då borde rimligen också börsen kunna fortsätta att stiga.

Så vad är ert scenario för Stockholmsbörsen i år?

– Vi brukar säga att det är ganska rimligt att börsen stiger i linje med vinstutvecklingen, alltså att man värderar varje vinstkrona lika mycket. Just nu pekar det väl på att vinsterna ska stiga någonstans mellan 16 och 20 procentenheter i år.

Så ni tror även på en börsuppgång på så pass mycket?

– Ja, från dagens nivå ska det väl kanske kunna fortsätta. Det tar väl en liten paus och står och konsoliderar sig. De som har goda vinster passar på att sälja och hitta bättre nivåer för att komma in längre fram. Det är alldeles naturligt och så sker regelbundet att man kommer in i en sådan fas.

Inget större ras
Att detta skulle vara början på ett större ras på Stockhlmsbörsen tror inte Martin Guri. I stället pekar han på att börsen under de senaste tolv månaderna gått upp med inte mindre än 40 procent. Det är då inte så konstigt om det ibland blir en paus.

– Är det så att man är inne i aktiefonder får man vara medveten om att det svänger så här över tiden och att det inte är så konstigt. Ska man ha pengarna i morgon och är orolig för dem då ska man självklart passa på att ta ut pengarna nu, men så är sällan fallet.

Lugna kunder 
De kunder som köade till bankomaterna tog också nedgången med ro och några planer på att sälja fanns inte.

– Nej, pengarna får stå kvar, det går upp och ned.

– Det är klart att det är tråkigt om börsen går ner för mycket, men jag kan nog inte göra så mycket åt det.

Eva Stenström, Ekonomiekot
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista