Många vill bli lärare.

Larm om överskott på lärare

Det håller på att bli ett stort överskott av högstadielärare och gymnasielärare, enligt en rapport från Högskoleverket. Men för bara några år sedan larmade alla om en stor lärarbrist.

Reaktionerna från en del lärarstudenter i Stockholm är blandad.

- Jag blev bara irriterad. Varför säger de ena stunden att det är lärarbrist och nästa gång att det är för mycket lärare nu. Vad ska vi göra som har pluggat här i tre och ett halvt år? Man blir förbannad, säger Deniz Satici som utbildar sig till lärare i Stockholm.

– Det påverkar mig litegrann. Nu funderar jag istället på att ta ett till ämne, så att man får en bredare bas. Då kanske man får ett bättre förhandlingsläge. Så nu tror jag att jag kommer att läsa till matematik, säger en manlig student.

– Jag hoppas att prestationer under utbildningen kommer att spela större roll. Det för något positivt med sig att det blir konkurrensutsatt, säger en kvinnlig student.

Utbildas för många
I många år har det talats om lärarbrist. Nu säger Högskoleverket att det kommer att utbildas alldeles för många lärare till mellan- och högstadiet och gymnasiet.

Bakgrunden är statistiska centralbyråns, SCB:s, arbetskraftsbarometer där arbetsgivarna nu säger att bristen är borta. Istället råder balans mellan lediga platser och utbudet av lärare.

Folkpartiet är kritiskt mot slutsatsen om bra balans och säger att det beror på att kommunerna lika gärna anställer obehöriga lärare utan examen.

Om kommunerna bara fick anställa utbildade lärare skulle det inte vara något överskott.

Hög omsättning på personal
Metta Fjelkner, ordförande i Sveriges Lärarförbund, tror att efterfrågan på gymnasielärare kommer att vara fortsatt hög. Lönen är så dålig att omsättningen på personal kommer att vara hög, spår hon.

Sveriges kommuner och landsting ska syna siffrorna i rapporten mer i detalj.

- Än så länge är vi förvirrade, eftersom vi haft uppgifter tidigare i rapporter från Skolverket och SCB om en stor förestående brist, säger Louise Fernstedt som är biträdande chef för avdelningen ”Lärande och arbetsmarknad” på Sveriges kommuner och landsting.

Louise Fernstedt är bekymrad över slutsatserna i högskoleverkets rapport.

– Vi kan ju känna oss lite oroade över att Högskoleverket nu vill gå ut och försöka få högskolorna att minska på sina lärarutbildningsplatser. Det känns konstigt att gå ut och göra ett sådant generellt uttalande. Vi tror istället att man måste se till att regionerna gör sin planering regionalt. Det är idag överskott i vissa delar av landet, men brist i andra delar.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista