Socialstyrelsen granskar Arvikavård

Efter helgens knivdåd i Arvika då en man attackerade sin fru och sin mamma och sedan tog sitt eget liv kommer Socialstyrelsen att granska vårdavdelningens agerande. Mannen hade nyligen skivits ut från psykvården.

Men först ska landstinget själva utreda händelsen, uppger biträdande landstingsdirektör Hans Karlsson.

– Vi har från landstingets sida tagit kontakt med Socialstyrelsen för att redogöra för vad vi har gjort och under måndagen kommer vi att börja kontakterna inom vår organisation för den personal som har varit inblandad.

Skrevs ut på egen begäran
Den 39-årige mannen skrevs på egen begäran ut från en psykiatrisk avdelning i Arvika för en vecka sedan. Då bedömdes han inte vara farlig.

Men i lördags knivskar han sin hustru och sin mor och tog därefter sitt eget liv. De båda kvinnorna överlevde men deras tillstånd beskrivs som allvarligt.

Enligt de ansvariga på landstinget ser man inget som att något gått snett i vården.

– Det här handlar om väldigt svåra bedömningar, jag skulle vilja säga de svåraste bedömningar som vi gör inom psykiatrin. När vi nu har kollat ärendet utifrån vårt perspektiv ser vi inte att vi hade kunnat göra annorlunda, säger Mervi Queflander,  länsverksamhetschef för psykiatrin.

Anmälan till Socialstyrelsen
Landstinget har anmält händelsen till Socialstyrelsen som också informerats muntligen.

När landstingets rapport är färdig kommer Socialstyrelsen att ta ställning till om det finns skäl att granska händelsen ytterligare. En polisutredning pågår också.

Sara Hägg i samarbete med SR Värmland
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".