Ny amerikansk bokföringsbluff

Efter energijätten Enrons och telebolaget Worldcoms miljardfiffel med räkanskaperna dyker det nu upp ytterligare ett fall. Tillverkaren av kontorsmaskiner, Xerox, måste skriva ner resultatet för de senaste fem åren med närmare 20 miljarder kronor.
Xerox skrivare och kopieringsmaskiner finns på kontor över hela världen. Men sina egna papper har företaget inte haft ordning på dom senaste åren. Den amerikanska finansinspektionen, SEC, har under en längre tid haft ögonen på Xerox bokföring, och nu erkänner alltså bolaget att siffrorna inte varit riktiga, och räknar om gamla årsredovisningar fem år tillbaka i tiden med närmare 20 miljarder kronor. Men frågan är om ens det räcker, enligt tidningen Wall Street Journal kan den felaktiga bokföringen uppgå till tre gånger så mycket, närmare 60 miljarder kronor. I Xerox styrelse sitter bland annat svenska Antonia Ax:son Johnsson, en av Sveriges främsta affärskvinnor, det har hon gjort sedan 1996 och har allltså varit med under dom aktuella åren. Hon har dessutom suttit med i Xerox redovisningsutskott. Xerox-skandalen, kommer bara dagar efter att det kom fram att telebolaget Worldcom blåst upp sina resultat med 35 miljarder kronor, och sedan tidigare pågår de rättsliga efterspelen kring energijätten Enrons kollaps. Och det är inte bara stora aktieinvesterare som drabbas. Amerikanska pensionsfonder har förlorat tiotals miljarder på bedrägerierna, och allt fler kräver nu fängelsstraff för dom ansvariga. Andra drabbade är dom 17000 anstälda som idag gör sin sista arbetsdag på Worldcom, efter att bolaget tvingats till panikbesparingar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".