Byggkulmen kan vara nådd.

Osäkert byggstöd ger färre hyresrätter

Det byggs nu fler bostäder än på 30 år i storstäderna, samtidigt som det är bostadsbrist i 119 kommuner. Men Boverket tror att byggkulmen är nådd, och att det är regeringens brist på långsiktigt byggstöd som gör byggbranschen osäker.

– Vi tror att det finns en långsiktighet när det gäller statens stödvilja. Däremot finns det ingen långsiktighet när det gäller regelverket. Det löper ut vid halvårsskiftet 2008. Det skapar en viss osäkerhet, säger Martin Hedenmo som är analyschef på Boverket

I år kommer det att byggas 34 500 bostäder, enligt Boverket. Det är drygt 3 000 fler än i fjol. Men Boverket betonar att det sedan blir en inbromsning. Det blir ingen ökning av byggandet nästa år. När det gäller hyresrätter blir det snarare en liten minskning, från de kring 10 000 hyresrätter som byggs i år.

Brist på klara riktlinjer
Tendensen med färre nya hyresrätter går stick i stäv med regeringens bostadsambitioner. Men samtidigt kan det vara regeringens brist på klara riktlinjer för bostadsstödet efter valet som förklarar nedgången i byggandet.

De nuvarande investeringsstöden förlängs visserligen till halvårsskiftet 2008. Men ingen vet vad som kommer därefter.

Det enda tydliga regeringen gjorde i vårpropositionen var att besluta om att de så kallade räntebidragen ska avskaffas. Där försvinner ett årligt byggstöd på omkring 1, 8 miljarder.

Så nu skyndar sig byggarna att utnyttja bidragen.

– Man reagerar antagligen med att försöka forcera de planer som man har nu och att försöka få ut många hyresrätter under 2006. Sedan har man kanske ingen riktig framförhållning efter det, säger Martin Hedenmo.

Många unga på marknaden
Till nästa höst ska regeringen komma med besked om framtidens bostadsstöd. Enligt Boverket måste man då ta med alla de unga som ännu inte inlett sin så kallade boendekarriär.

– Det är exempelvis många unga som kommer ut på bostadsmarknaden fram till 2012. Vi tycker att det bör ingå i analysen av den framtida bostadsfinansieringen hur man ska hantera den nya demografi som man står inför, säger Martin Hedenmo.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".