Avgifter på högskolan ratas av Östros

Avgifter på högskolan samt ett tidsbegränsat studiemedel skulle kunna sätta fart på de svenska studenterna. Det förespråkar OECD, som häromdagen kritiserade Sveriges utbildningspolitik i sin årliga ekonomiska rapport. Men förslagen gillas inte alls av utbildningsminister Thomas Östros.
Åsikterna går isär om förslagen om förnyat utbildningasystem, som OECDs årliga ekonomiska rapport om Sverige förespråkar. Kortare tid för studiemedel och framför allt avgifter för studenter, skulle enligt OECD göra att de, som man säger, långsamma svenska studenterna skulle plugga snabbare. Utbildningsminister Thomas Östros utesluter att OECD:s förslag genomförs i Sverige. – Det kan jag säga att för min del är det alldeles uetslutet. Det skulle kraftigt öka orättvisorna och öka social snedrekrytering. Men ligger det inte något i att om man tar ut avgifter och eller kortare studiemedelstiden får man effektivare studenter som väljer mer ändamålsenligt? – Jag är inte säker på att det alltid är så klokt. Att stressa fram väldigt ändamålsenliga val tidigt under studierna kanske resulterar i att studenterna i slutänden blir mindre kunniga, säger Thomas Östros.
Rickard Jakbo och Anders Kilander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".