Beslut om bistånd lättnad för palestinier

Läget ljusnar något för palestinierna på de ockuperade områdena, sedan stormakterna svängt i frågan om humanitär hjälp. Det säger chefen för FN:s organisation för palestinaflyktingar Karen Koning Abu Zayd, som också menar att det är fel att isolera den nyvalda Hamas-regeringen.

Om de nya åtgärderna kan träda i kraft snabbt så kan vi undvika en kris i de palestinska områdena. Men de har redan gått tre månader utan lön, säger Karen Koning Abu Zayd, som är på besök i Stockholm.

Det var förra veckan som den så kallade kvartetten, det vill säga FN, USA, EU och Ryssland beslöt att mjuka upp den ekonomiska blockaden mot de palestinska områdena och tillåta humanitär hjälp.

Kan betala ut löner
Nu finns det hopp om att de till exempel kan börja betala ut löner till de många statsanställda och att banksystemet kan börja fungera så att hjälp kan nå fram, säger Karen Koning Abu Zayd.

Men det förutsätter att hjälpen kommer in snabbt och att kvartetten inte ändrar sig igen. Annars hotar en mycket allvarlig kris i de palestinska områdena.

Den ekonomiska blockaden har spätt på arbetslösheten som ligger på mer än 50 procent och det gör också antalet fattiga i området.

Avbröt hjälpen efter Hamas seger
Det var efter islamistiska Hamas seger i det palestinska valet som omvärlden avbröt hjälpen till den palestinska regeringen och också förklarade att man inte ska någon kontakt med Hamas, eftersom organisationen bland annat vägrar att erkänna Israel.

Karen Koning Abu Zayd anser att det är rätt att trycka på Hamas. Men hon anser att det är fel att isolera dem. Vill man att Hamas ska ändra sig måste man tala med dem, säger hon.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista