Kommuner säger nej till asylsluss

Migrationsverket har stora problem att hitta en plats för sin nya asylsluss. På flera håll i sydsverige har det varit stora problem med kriminella grupper bland asylsökande, och den nya slussen var tänkt att snabba på utredningarna av de här fallen. Men hittills är det ingen kommun som vill ta emot anläggningen.
Under försommaren har flera orter, i bland annat Småland och Blekinge haft stora problem med flera grupper av kriminella personer. De har kommit tillsammans med asylsökande från framför allt Östeuropa. Stormöten och privata vaktstyrkor har tvingat både kommuner och migrationsverket att agera. För någon månad sedan beslutade migrationsverket om en ny sluss där personer som misstänks sakna asylskäl skulle kunna snabbutredas. Även störande personer från andra förläggningar skulle kunna flyttas till den nya slussen. Men hittills har alltså ingen kommun velat ta emot anläggningen. Det fanns långt gångna förhandlingar med Hässleholm, men när uppgiften läckte ut sprack förhandlingarna. Även Burlöv och Klippan har sagt nej. Nu pågår nya samtal med flera skånska kommuner och man hoppas fortfarande på en lösning, om än försenad.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".