Ingen handel med sopor.

Regeringen drar tillbaka sopförslag

Regeringens tvingas nu dra tillbaka sin proposition om att kommunerna ska kunna ta hand om alla typer av avfall och handla med avfall även utanför kommunernas gränser. Det strider mot dagens bestämmelser.

Förutom hushållsavfall skulle kommunerna enligt förslaget även ta hand om avfall från industrier, kontor och affärer samt kunna handla med avfall utanför kommunernas gränser. Det strider mot dagens bestämmelser om att en kommun bara får bedriva sådan verksamhet som berör kommunens område och dess invånare.

– Det här hela paketet får vi inte stöd för i riksdagen nu. Vi vill att privata företag ska kunna agera bara på den här marknaden och ta hand om allt slags avfall, även farligt avfall. Men vi vill också att kommunerna för att få likvärdiga konkurrensvillkor ska kunna agera också utanför kommungränserna, säger miljöminister Lena Sommestad.

Det här har kritiserats av både vänstern, miljöpartiet och de borgerliga partierna, bland annat för att de anser att det här skulle uppmuntra mer avfallsförbränning i och med att man kan frakta avfall mellan kommunerna, hur ser du på det?

– Det här är ett bekymmer som våra samarbetspartier har. Jag ser att frågan om avfallsförbränningen och hur stor omfattning den ska ha, där är vi eniga med våra samarbetspartier. Vi menar att det styr vi nu med en avfallsförbränningsskatt. Den kommer också att utvecklas framöver.

Ökad sopförbränning
Under de närmaste åren väntas kapaciteten för sopförbränning öka kraftigt till 4,8 miljoner ton, det ger en miljon tons överkapacitet.

Med propositionens förslag blir det frestande för kommunerna att köra sopor över kommungränsen för att mata sopförbränningsugnarna, istället för att låta soporna gå till återvinning, menar kritikerna.

– Vi anser att det är viktigt att kommunerna finns kvar på marknaden också framöver, att de kan konkurrera på ett bra sätt med de privata bolagen och att de kan göra det i hela landet, säger miljöministern.

Vad händer nu med det här förslaget?

– Vi drar tillbaka det här förslaget, vi återkommer under kommande mandatperiod.

Men om ni ska få igenom det här i riksdagen, så krävs ju ganska radikala förändringar?

– Som jag ser så det så är vi väldigt eniga med våra samarbetspartier om inriktningen när det gäller hur vi vill se att avfall hanteras i Sverige. Vi vill inte se någon fortsatt stark expansion av sopförbränningen i Sverige, tvärtom, vi vill främja andra typer av behandlingar, det gör vi nu med styrmedel som avfallsförbränningsskatten, säger Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista