Sambon nekar till att ha slagit Bobby

Rättegången om mordet på tioårige Bobby återupptagits vid Eksjö tingsrätt med fortsatta förhör med den åtalade sambon. När mannen hördes om händelserna kring pojkens död gav han i stora delar en helt annan version än vad mamman tidigare gjort.

Mannen fortsätter att helt neka till pojkens död. På fråga efter fråga från åklagare och försvarsadvokater svarar han att han aldrig slagit eller förnedrat pojken och att han inte heller har sett det ske.

Pojken hade ett antal skador, men de flesta av dem förklarar mannen med att han ramlat, till exempel i trappan, och inte alls genom det våld som mamman beskyllt sambon för när hon hördes.

Tvärtom beskrev han sig som närmast chockad över pojkens död, medan han hävdar att mamman var glad och ville skåla.

Anklagar mamman
Han lämnar också öppet för att mamman kanske ändå gjort pojken illa när han inte varit närvarande. Han beskriver det som att mamman gång på gång skrikit och gapat på sonen, och hur han reagerat på det.

Mannens version ifrågasätts ändå av både åklagaren och kvinnans försvarsadvokat. Åklagaren undrade varför sambon inte ingripit mot mamman om hon nu var så elak och varför han inte larmade polis eller ambulans.

Vi vågade helt enkelt inte på grund av skador barnet hade, sa han.

– Man får ju den känslan direkt ”har de slagit ihjäl pojken?”, sa mannen i rätten.

Men det var ju en förståndshandikappad pojke som i viss mån hade kvarvarande motoriska störningar. Det är väl inte så konstigt om han skulle ramla och slå sig?

– Nej, men man läser i tidningen att föräldrar är misstänkta för att ha misshandlat sitt barn. Det är ju alltid så där. Det blir ju en rädsla, svarade mannen.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista