Fel stoppa främlingsfientliga partier

Flera skolor runt om i landet tillåter inte att främlingsfientliga småpartier kommer in på skolområdet, trots att det kan vara ett brott mot yttrandefriheten.

Hultsfreds gymnasium hade i förra valet problem med nazistpropaganda och många elever röstade i skolvalet på Sverigedemokraterna. Men nu är Sverigedemokraterna och andra liknande partier inte längre välkomna, säger rektor Fredrik Björkman.

– Det är ju en värdegrundsfråga i slutänden, de partierna som står för icke-demokratiska metoder för att göra det lätt för sig, det är väl de partierna som vi inte kommer att släppa in, säger han.

Strider mot grundlagen
Fredrik Björkman på Hultsfreds gymnasium är bara en bland många skolchefer runt om i landet som berättar att de portar småpartier. En annan är Arne Övrelid på Vasaskolan i Gävle.

– Vi har haft den policyn i många år att de partier som får komma är de som är representerade i fullmäktige här i Gävle och i riksdagen.

Men att utestänga vissa partier med argument som ”bara de i riksdagen”, eller att ”de delar inte samma värdegrund” har av Justitieombudsmannen tidigare ansetts strida mot grundlagen, att skolan inte beaktar allas likhet inför lagen, inte iakttar saklighet och opartiskhet.

Skiljer sig från fall till fall
Samtidigt är skolan ingen allmän plats och kan avgöra och utestänga organisationer och partier som kan tänkas störa ordningen. JO:s beslut är därför inte entydiga utan skiljer sig åt från fall till fall, och antalet fall hos JO ökar alltid i och med valår.

Frågan om vilka som ska få tillträde till våra skolor är en svår nöt att knäcka.

Ett exempel är Sundsvalls gymnasium där den politiska ledningen förbjudit främlingsfientliga partier att vara på skolområdet men där skolchefen går på tvärs och bjuder Sverigedemokraterna med motivet att man måste ta debatten.

Skolminister Ibrahim Baylan ger rektorn rätt.

– Det är viktigt att framhålla att det är en fråga som rektor, skolchef avgör. Skolan är ingen allmän uppehållsplats eller marknadsplats där varje företag eller någon annan har rätt att komma. Utan det är viktigt att man har så objektiva regler som möjligt, att man försöker behandla alla så lika som möjligt, säger Ibrahim Baylan.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio Kalmar, Sveriges Radio Sörmland och Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista