Diskussion om Broderskaps kontakt med muslimsk organisation

Den socialdemokratiska partiledningen har bett de kristna socialdemokraterna i Broderskapsrörelsen att gå igenom vilka kontakter de ska ha med muslimska organisationer i Sverige.

Det skedde sedan SVT:s program Uppdrag granskning häromveckan berättat att Broderskap samarbetar med Sveriges Muslimska Förbund och dess ordförande Mahmoud Aldebe, som bland annat föreslagit särskilda lagar för muslimer i Sverige.

– Vi har talat med Broderskaps ledning och lyssnat på hur de bedömer det hela. Jag har förtroende för dem. Som partiordförande har jag aldrig någonsin gått in med pekpinnen åt våra sidoorganisationer, säger socialdemokraternas partiordförande Göran Persson.

Avbröt kontakterna
S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul tycker att det är bra att partiet slagit fast att det är med demokratiska muslimska organisationer som socialdemokraterna ska hålla kontakt. När hon för ett par år sedan blev ordförande för s-kvinnorna så såg hon till att de avbröt kontakterna med muslimska organisationer som har fel syn.

Hon är oroad över att muslimska fundamentalister vinner mark och försöker styra hur andra muslimer ska leva i dagens Sverige.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt. Men samtidigt är jag glad att debatten har kommit igång i Sverige. För många muslimer är det här ingen nyhet, utan alla vet hur islamister försöker stärka sin position i Sverige. Men det har inte funnits någon motkraft eller någon debatt.

– Somalier i Göteborg har inte kunnat ordna en fest på tre år. Det är ett allvarligt problem i ett demokratiskt samhälle, men det blir inte uppmärksammat för det angår bara somalier, säger Nalin Pekgul.

Förbjöd fester med musik
Nalin Pekgul syftar på Uppdrag gransknings program om att bokstavstrogna muslimska grupper stoppar vanliga muslimer som har sammankomster med inslag som de bokstavstrogna inte gillar, exempelvis musik.

Göran Persson fördömer ett sådant agerande och säger att det måste stoppas.

– Sådant strider inte bara mot svensk lag, det strider också mot svensk förenings- och demokratitradition. Det ska både bemötas och bekämpas, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".