Skånskt bygge.

Skånsk byggboom håller i sig

Bostadsbyggandet i Sverige ökar i år rejält, och allra mest i Skåne där det byggs påtagligt mer än i övriga delar av landet. Det visar nya siffror från Boverket. Någon avmattning kommer inte heller att ske på flera år, säger Mats Håkansson chef för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i Malmö.

– Ja, med ett ord är det högkonjunktur. På alla sektorer, men kanske framför allt bostadsbyggandet och anläggningsbyggandet naturligtvis. Vi står i närheten av Citytunneln nu, och det är ju en stor del av bygginvesteringarna i Skåne idag, säger Mats Håkansson.

Båstad leder byggligan
Det byggs dubbelt så mycket i Malmö jämfört med i Stockholm, men Lund slår Malmö och Båstad slår Lund. Antalet påbörjade bostadsbyggen i år och nästa år kan bli det största på över 30 år.

Skåne har en högre befolkningsökning än riksgenomsnittet och den stora inflyttningen av danskar påverkar byggandet.

– De är ganska många som flyttar in. Siffrorna ligger väl någonstans mellan 2 000 och 3 000 danskar som flyttar till Skåne. De är en stor köpgrupp och de är en kapitalstark köpgrupp, för det är betydligt dyrare med bostäder i Köpenhamn, säger Mats Håkansson.

Den totala bygginvesteringen i Skåne 2001 var 11 miljarder kronor. Prognosen för i år är 17,5 miljarder, en ökning med drygt 50 procent.

Fördubbling på fem år
Om man bara tittar på bostadsbyggande så har investeringarna ökat från 3 miljarder 2001 till över 7 miljarder i år: mer än en fördubbling på fem år. Och nu byggs det också allt fler hyresrätter.

– Flera företag börjar nu satsa på fler hyresrätter också. Skanska har skapat ett särskilt bolag för att bygga hyresrätter, Malmö stad satsar på hyresrätter nere i västra hamnen, och där kommer många hyresrätter. Man har också målsättningen att det ska vara till rimliga hyror, säger Mats Håkansson.

Skåne håller också på att bli Sveriges svar på Spanien och solkusten. Många pensionärer väljer att bosätta sig i Båstad kommun och på Österlen. I Båstad byggs det mest i hela Sverige.

Utländskt intresse för Skåne
Utländska byggföretag, framför allt tyska och polska byggföretag, har upptäckt byggmarknaden i Skåne:

– Sveriges byggindustrier i Malmö har de senaste två åren fått cirka 50 nya medlemmar, varav tio är utländska företag, säger Mats Håkansson.

Även om Boverket i sin prognos ser att bostadsbyggandet minskar något i landet nästa år, så gäller det inte Skåne.

– Vi ser inte det i de prognoser vi gör över 2006 och 2007. Det är vad vi har mätt ganska noggrant. 2008 får man titta lite i kristallkulan, och även då finner jag ingen anledning till oro, knappt 2009 och 2010 heller, säger Mats Håkansson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista