"Allvarliga brister i svensk cancervård"

Patienterna drabbas av allvarliga brister i den svenska cancervården. Det skriver Cancerfonden i en årlig rapport om cancerläget i Sverige som publiceras på tisdagen. Fonden kräver nationella mål för att minska cancern.

– Idag har politiker och de som leder Sverige ingen vision när det gäller att få ner dödlighet och sjuklighet i cancer. Det är den absolut viktigaste frågan. Vi vill ha en nationell cancerplan, för att idag är det orättvisor i vården. Att bostadsorten avgör din chans att överleva i cancer är det mest bestickande, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare i Cancerfonden.

Rapporten som presenteras på Dagens Nyheters debattsida på tisdagen beskriver att risken att dö inom en månad efter en operation för ändtarmscancer är tre gånger så stor på vissa sjukhus eftersom goda erfarenheter av behandling inte sprids mellan sjukhusen.

Stora skillnader
Uppsala-Örebroregionen satsar tre gånger så mycket pengar per patient på läkemedlet Herceptin mot bröstcancer som södra sjukvårdsregionen gör. Det kan innebära att en del patienter får för dålig vård. Det är två exempel ur cancerfondens nya årliga rapport.

Fonden kräver en nationell cancerplan som ska innehålla nationella mål för hur cancern ska minskas och färre ska dö. Den ska också innehålla och med strategier för hur målen ska nås.

Kräver fler riktlinjer för vården
Fonden kräver också att Socialstyrelsen ska upprätta fler riktlinjer för vården och att forskningen ska tas tillvara bättre.

De här åtgärderna är viktiga, säger Ursula Tengelin.

– Idag menar vi att det behövs en översyn för att antalet cancerfall kommer ju att öka framöver, säger Ursula Tengelin på Cancerfonden.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista