Gränspatrullerna ska förstärkas av militär.

Soldater ska bevaka USA:s Mexikogräns

6 000 soldater ska skydda USA:s gräns mot Mexiko. Det sa president George Bush i sitt tal till nationen natten till tisdagen. Presidenten hoppas kunna blidka de mest hårdföra kritikerna i sitt eget parti som vill sätta illegala invandrare i fängelse och bygga en mur mot Mexiko.

– Under flera decennier har vi inte haft kontroll över vår gräns. Människor har lyckats smita in i landet och miljoner har sedan stannat kvar, konstaterade George Bush när han höll sitt första tal hittills från Ovala rummet om en inrikespolitisk fråga. Det säger något om hur stor invandringsfrågan är just nu i amerikansk politik.

Bush presenterade ett reformpaket för att sätta stopp för den illegala invandringen. Idag finns det runt elva miljoner människor i USA som har tagit sig in illegalt.

6 000 soldater till gränsen
Bush vill därför under ett års tid skicka 6 000 soldater till gränsen mot Mexiko. Dessutom sa presidenten att alla invandrare måste kunna visa id-kort med biometriska data, som fingeravtryck, när de söker jobb.

Inom Bushs eget parti finns en mycket hårdför falang som vill ha betydligt tuffare tag mot den illegala invandringen. Genom att försäkra dem att gränsen verkligen kommer skyddas hoppas Bush kunna driva igenom sitt reformpaket.

Ska underlätta för invandrare
Med reformpaketet vill Bush underlätta livet i många stycken för illegala invandrare i USA, bland annat genom tillfälliga uppehållstillstånd och en möjlighet till medborgarskap.

Illegala invandrare spelar en viktig roll i USA:s stora serviceekonomi. De har de lägst betalda jobben och, enligt president Bush, de jobb som amerikanerna inte själva vill ha.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista