Jordanien håller Hamas på avstånd

Det är inte bara västvärlden som försöker hålla den nya palestinska Hamasledda regeringen på så långt avstånd som möjligt. Också grannlandet Jordanien vägrar att ta emot de terroriststämplade Hamasministrarna.

Både den palestinske premiärministern Ismail Haniya och hans utrikesminister Mahmoud Zahar har försökt övertyga den jordanska regeringen om att de borde träffas. Men Jordanien tackar nej.

Amman skyller på att den jordanska säkerhetstjänsten har hittat en vapengömma som påstås tillhöra Hamas, som anklagas för att ha smugglat bland annat automatvapen och raketer från Syrien in i Jordanien.

20 medlemmar i Hamas har gripits anklagade för att planera attentat mot jordanska mål.

Vapengömma stoppade besök
Den här upptäckten presenterades när Hamas utrikesminister Zahar skulle komma på besök för snart en månad sedan och den gav jordanierna en anledning att be honom stanna hemma.

Förnyade propåer från Hamas om att få komma på besök har sedan avvisats med att den här vapensmugglingen först måste utredas ordentligt. Men är Hamas villigt att skicka säkerhetsexperter som kan hjälpa till med det och hitta fler vapengömmor så är de välkomna. Det är däremot Hamas inte intresserat av.

Det militanta terroriststämplade Hamas seger i det palestinska valet i vintras väckte inget jubel bland de styrande i Jordanien. Landets kung Abdullah och regeringen håller en västvänlig attityd och Jordanien är en av USA:s trognaste allierade bland arabstaterna.

Fruktar oro i landet
Men den politiken har många kritiker bland befolkningen, där över hälften är palestinska flyktingar.

Regeringen är rädd för att Hamas valseger skall radikalisera Jordaniens palestinier eller ge det inhemska närbesläktade Muslimska brödraskapet vind i seglen, vilket skulle kunna skapa oro i landet och dessutom försvåra de goda relationerna med väst.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista