Mannen hittades på en flotte mellan Norge och Danmark.

Flottmannen identifierad som tjeck

Den man som för snart en månad sedan hittades på en flotte ute på havet mellan Norge och Danmark, och som togs om hand av svensk polis, är nu identifierad.

Ett långt och tålamodsprövande arbete med att fastställa mannens identitet är nu avslutat. Han är 49 år gammal och född i den västbömiska lilla staden Domazlice inte långt från den tyska gränsen.

Vanligt tjeckiskt namn
Mannen som vägrat uppge sin nationalitet hävdar att han heter George Williams. Men nu är det känt att han har ett vanligt tjeckiskt namn och är alltså inte sydafrikan som han utgett sig för.

Nu när mannen är identifierad kommer han att skickas tillbaka till Tjeckien från den flyktingförläggning i Göteborg där han suttit sedan han hittades på en flotte till havs i april i år.

Ville till USA
Flottmannen har aldrig begärt asyl i Sverige utan USA är det land som han vill till. Den 49-årige tjecken sökte på 80-talet asyl i Tyskland och han har också vistats i Storbritannien.

Hur mannen hamnade på den hemmagjorda farkosten är fortfarande en av de många gåtor som återstår att lösa.

                        Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista