Libyen stryks från USA:s terrorlista

Libyens långvariga isolering har nu definitivt brutits. USA har beslutat att återupprätta fulla diplomatiska förbindelser med landet. Samtidigt avfördes det tidigare pariastämplade Libyen från listan på länder som stödjer terrorism.

Det tog närmare 30 år för Libyen att komma in från kylan, men det har under årens lopp kommit flera trevare från landets ledare Muammar Khaddaffi.

1989, när den dåvarande George Bush just hade efterträtt Ronald Reagan, hoppades överste Khaddaffi på en islossning.

Genombrott
Libyens aparte ledare gjorde vid ett tillfälle dramatisk entré på presshotellet i Tripoli och förklarade för oss journalister att han ville öppna direkta förhandlingar med dåtidens George Bush.

Men tiden var långt ifrån mogen och genombrottet kom inte förrän häromåret, när Libyen överraskande förstörde sina lager av kemiska stridsmedel och skrotade sitt tidigare hemliga kärnvapenprogram.

Samtidigt tog Libyen i någon mån på sig skulden för sprängningen av det amerikanska Pan Am-planet över Lockerbie i Skottland och betalade ut svindlande summor i skadestånd till offrens anhöriga. Därmed togs Libyen bort från FN:s svarta lista och så småningom upphävde också USA sitt eget embargo mot Libyen.

Läxa för andra
Nu är det fullbordat, sedan Khaddaffis enpartistat strukits från USA:s lista över terroriststämplade länder.

Utrikesminister Condoleezza Rice gjorde samtidigt klart att Libyens närmande till väst kan tjäna som en läxa för Nordkorea och Iran. Men till skillnad från dagens ordkrig om Irans kärnenergiprogram fördes de framgångsrika förhandlingarna om Libyens massförstörelsevapen i tysthet mellan fyra väggar.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista