Rymdbolaget kritiskt mot vitrysk tv-affär

Vitrysk tv är ökänd för sin propaganda och EU försöker motverka den vitryska regimens hårda kontroll över medierna. Trots det förhandlar det svenska delvis statligt ägda satellit-tv-företaget SES Sirius om att sända vitrysk statstelevision över hela Europa.

Statligt ägda Rymdbolaget som är delägare till Sirius har inte känt till planerna på att sända vitrysk tv. Men nu ska Rymdbolagets ordförande Olof Rydh ta upp SES Sirius affär med Vitryssland i styrelsen.

- Vi får diskutera det i styrelsen. Min personliga åsikt är att det är en olämplig affär, eftersom man kommer att medverka till att regimens propaganda sänds, säger han.

Staten äger en fjärdedel
SES Sirius ägs till en fjärdedel av svenska staten, via helstatliga Rymdbolaget. Företaget har två satelliter som sänder tv-program som kan ses exempelvis via en betal-tv-leverantör och en satellitbox.

Nu vill alltså SES Sirius skriva avtal med de vitryska myndigheterna för att vitrysk tv ska kunna sändas över hela Europa 24 timmar om dygnet med hjälp av svenska satelliter.

Men vitrysk tv är ökänd för sin propaganda och EU:s och Sveriges och EU:s officiella inställning till Vitryssland är att det inte är ett demokratiskt samhälle med fria och oberoende media.

Överväger ägarskapet
Även om statliga rymdbolaget inte kan stoppa affären mellan SES Sirius och Vitryska myndigheter säger rymdbolagets styrelseordförande Olof Rydh att det nu kan bli aktuellt att överväga ägarskapet i SES Sirius.

Rymdbolagets vd Claes-Göran Borg håller med Olof Ryd om det.

– Ja, det kan det väl vara i någon form. Nu är vi bundna till långa avtal med varandra så det är naturligtvis inte så lätt att göra någonting åt det. Men vi måste titta över det här, säger han.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista