JK: Hetslagstiftning ger dåligt skydd

Den svenska lagen mot hets mot folkgrupp lovar mer än den håller och skyddar inte mot kränkningar. Den slutsatsen drar justitiekanslern Göran Lambertz efter den friande domen mot pingstpastor Åke Green.

– Vi kan konstatera att det är Europakonventionen som bestämmer gränserna för hets mot folkgrupp. Det betyder att uttrycken i den svenska lagen inte är helt adekvata idag, säger Göran Lambertz.

Pingstpastor Åke Green sa att bland annat homosexualitet är ”en cancersvulst på samhällskroppen”, och menade att homosexuella oftare än andra är pedofiler. 

Åke Green friades
Den svenska lagen om hets mot folkgrupp gör det förbjudet att uttrycka missaktning mot homosexuella, och även mot till exempel färgade eller romer. Men Högsta domstolen kom fram till att Åke Green inte kunde dömas. Det skulle strida mot Europarådets konventioner, som Sverige skrivit på.

Göran Lambertz säger nu att förbudet mot att uttrycka missaktning är ”nästan bara luft”.

Även andra jurister än Göran Lambertz har kommit fram till att hetslagstiftningen inte fungerar.

Lagen kan inte skärpas
Men Lambertz menar också att det inte går att skärpa lagen så att den skyddar homosexuella och andra mot hets.

– Det kan man inte göra så länge man ska hålla fast vid Europakonventionen. Vi kan inte skärpa reglerna så att de inte stämmer med den konventionen, säger Göran Lambertz.

Så det finns ingen möjlighet att skärpa lagen så att homosexuella skyddas mot alla kränkningar?

– Det gör det inte.

Det enda svenska politiker kan göra nu är istället att tona ner lagen så att den stämmer med verkligheten och inte längre lovar ett skydd som den inte kan ge.

– Man bör egentligen ha den svenska lagen skriven så att den passar precis med det internationella åtagande som vi har, i det här fallet Europakonventionen, säger Göran Lambertz.

Så vad regering och riksdag kan göra är snarare att tona ner lagen?

– Ja, det är i så fall vad man borde göra.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista