Europarådet anklagar Danmark för rasism

Danmark behandlar sina invandrade minoriteter illa. Det säger Europarådets kommission mot rasism och intolerans i en rapport. Danska politiker och medier underblåser aktivt främlingsfientliga stämningar, heter det. Men regeringen i Köpenhamn slår ifrån sig.

Det är tredje gången i rad Danmark serveras kritik av Europarådets kommission mot rasism och intolerans. Några förbättringar har skett sedan den förra rapporten 2001, men det ändrar inte helhetsbilden.

Danska politiker, i synnerhet från Dansk folkeparti, har ”åtskilliga gånger framfört chockerande rasistiska yttranden”, heter det.

Integration nonchaleras
Även medierna i Danmark får bära en del av ansvaret. De lagar mot rasism som finns utnyttjas sällan. Invandrarminoriteter får inte det sociala skydd de har rätt till. Landets asylcenter är för dåliga. Invandrarnas integration på arbetsmarknaden nonchaleras.

Invandrings- och integrationsminister Rikke Hvilshöj tar inte kritiken på allvar.

– När det kommer en rapport från Europarådet som innehåller så många faktafel och påståenden som inte är underbyggda så är det svårt att förhålla sig seriöst till rapporten, säger hon. 

Påpekar sakfel
Den borgerliga regeringen talar om minst 20 sakfel i rapporten då det gäller hur olika regelverk eller integrationen på arbetsmarknaden fungerar, hur överklaganden i asylärenden kan gå till och vilka som får statligt stöd i integrationssyfte till exempel.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen demonstrerade den numera gängse regeringsoviljan att ta till sig utländsk kritik genom att säga att Europarådets rasismrapport omedelbart hamnar i papperskorgen.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista