Dansk jobbmodell avvisas av LO

LO:s ekonomer avvisar den uppmärksammade danska jobbmodellen, som innebär otryggare anställningar i utbyte mot en rörligare arbetsmarknad där tanken är att det ska bli lättare att hitta nytt arbete.

LO-ekonomen Lena Westerlund, anser att Sverige har lika konkurrenskraftiga spelregler på arbetsmarknaden som Danmark.

– Både den svenska och danska modellen framhålls som väldigt bra arbetsmarknadsmodeller i globaliseringens tid och varför är det så? De har inslag av utbildningsinsatser för arbetskraften, de har en god förmåga till omställning, säger hon.

Högre rörlighet i Danmark
Den höga rörligheten bland danska löntagare har väckt uppmärksamhet i flera västeuropeiska länder. Var tredje anställd i Danmark byter varje år jobb och arbetslösheten i landet är den lägsta på trettio år.

Orsaken enligt danskarna själva är kombinationen av stor frihet för arbetsgivare att säga upp sina anställda och en generös a-kassenivå, den så kallade ”Flexicurity-modellen”.

LO har nu studerat den danska modellen. Huvudslutsatsen är att den säkert fungerar bra i Danmark, men att den inte behövs i Sverige.

Ger inte fler jobb
Att ta bort den svenska lagen om anställningsskydd leder inte till ökad rörlighet på arbetsmarknaden och heller inte till fler jobb, anser LO-ekonomen Lena Westerlund, som gjort studien. Danmarks låga arbetslöshet beror på andra saker, säger hon.

– Den danska ekonomiska politiken har främjat en god utveckling, samtidigt har man gjort reformer på arbetsmarknaden, som har lett till ökat arbetskraftsutbud, sedan har då den allmänna ekonomiska internationella konjunkturen också spelat roll.

Svenskt Näringsliv besviket
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv släppte nyligen en egen, betydligt positivare, rapport om den danska modellen. Kent Brorsson, arbetsrättschef på Svenskt Näringsliv, är besviken på LO:s inställning att rörligheten på svensk arbetsmarknad är tillräcklig.

– Ja, det är som att säga att allting är bra, vi bör stå kvar vid det gamla.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".