Svårt bedöma psykisk instabilitet

Landstinget i Värmland har flera gånger kritiserats av Socialstyrelsen för brister inom psykiatrin. Biträdande landstingsdirektören ser inga samband mellan helgens tragiska dåd med attack och påföljande självmord och tidigare händelser.

I lördags attackerade en man som nyligen skrivits ut sin hustru och mor och tog därefter sitt eget liv. Men biträdande landstingsdirektör Hans Karlsson ser inga samband mellan helgens dåd och tidigare händelser.

– Jag tror att den mycket tragiska händelse som inträffade i lördags, den är frikopplad från andra saker som har hänt inom psykiatrin tidigare i Värmland. Det här är ett tillfälle som visar på hur svårt det är att göra bedömningar av vad som händer när en person lämnar ett rum om den har tankar på att ta sitt eget liv, säger Hans Karlsson.

– Det är från flera håll bekräftat att det här är inget som har ett samband med det mord som skedde för tre år sedan och andra förändringar inom psykiatrin.

Förstärkning
Hösten 2003 mördades en femårig flicka i Arvika av en psykiskt sjuk man. Då lovade landstinget mer resurser till vården. Men landstinget har sedan dess skurit ner i vården och har nu lägst antal slutenvårdplatser i landet. Nu lovar man dock återigen mer pengar säger Hans Karlsson.

– Vi tillförde 15 miljoner 2005, vi tillförde fem miljoner 2006 och föreslår nu ytterligare tio miljoner från och med 2007. Alltså sammanlagt en förstärkning på över tio procent, pengar som inte har funnits i psykiatrin tidigare.

Samarbete ett problem
Men problemen i psykvården är genomgående pengabrist, patienter som har svårt att göra sina röster hörda och dålig status.

Trots att de uppmärksammade vansinnesdåden satt fokus på psykiatrin, är problemen med samarbete mellan kommuner, socialtjänst och landsting fortfarande kvar. Det säger Gun Johansson på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro.

– Landsting och kommun måste samverka på ett bättre sätt, än man gör i dagsläget. Ibland fungerar det jättebra i enskilda ärenden, men det är ofta avhängigt att det är eldsjälar på båda kanterna, både på landsting och kommunsidan, som ser till att det blir en bra lösning för den enskilda patienten, säger hon.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista