Jörgen Lindegaard lämnar jobbet.

SAS vd slutar i höst

Skandinaviska flygbolaget SAS får börja leta efter en ny vd när Jörgen Lindegaard överraskande väljer att sluta i höst. Och när han mötte medierna i på huvudkontoret i Frösundavik i Solna hänvisade han till personliga skäl.

– De här fem åren på SAS har varit otroligt krävande och betyder att jag har tillbringat i stort sett all min vakna tid på SAS.

Medieintresset var påtagligt som alltid när det gäller SAS. Journalister och fotografer från alla tre ägarländerna fanns på plats, och Jörgen Lindegaard sa att det han slutar av personliga skäl.

Han hänvisade till familjen, till att han ägnat all sin vakna tid åt SAS sedan han tillträdde som vd våren 2001, och att det har tagit på krafterna, det har varit slitsamt, fem år har känts som tio, säger Lindegaard.

Söker bästa möjliga kandidaten
Styrelsens ordförande Egil Mycklebust hade i all hast kallat ihop ett extra styrelsemöte som hölls på tisdagsmorgonen, där Lindegaard lämnade beskedet att han slutar med sex månaders uppsägningstid, och nu ska en ny vd sökas.

– Vi ska hitta den bästa möjliga personen så snabbt som möjligt, men viktigare än snabbt är den bästa möjliga, sa Egil Mycklebust.

Flygbranschen har gått igenom en mer dramatisk period än kanske någonsin tidigare och den enorma nedgång i branschen efter attentaten den 11 september 2001 finns det knappast någon motsvarighet till.

Sedan har lågprisflyget förändrat förutsättningarna i grunden och dom gamla fina statliga flygkolosserna har haft svårt att få det hela att gå ihop.

Besparingar
För SAS del har det inneburit besparingar och nedskärningar på 14 miljarder kronor under Lindegaards styre, och det räcker inte med det, trots att målet om vinst 2005 har nåtts.

För ett par veckor sedan kom nämligen årets första kvartalsrapport med en förlust på 1,4 miljarder kronor, och nya sparbeting på 2,5 miljarder kronor.

För SAS och den nya vd:n innebär framtiden en fortsatt bumpig färd, med många luftgropar.

Och facket är på fortsatt stridshumör, enligt vad svenska Transports ordförande Per Winberg ger uttryck för.

– SAS-chefen var den person som sökte genombryta oerhört viktiga fackliga principer, nämligen att arbetare ska inte bjuda under varandra för att med lägre löner betala ett dåligt skött företag, och han lyckades inte med det, säger Per Winberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista