Bredare riskutbildning för körkort

Regeringen vill lägga till en ny, obligatorisk del i körkortsutbildningen. Tanken är att den som ska ta körkort också ska få utbildning om andra risker med alkohol och höga hastigheter.

Förslaget om riskutbildning presenterades av infrastrukturminister Ulrica Messing på tisdagen.

– Idag har riskutbildningen bara fokus på halka och på mörker. Det är inte de enda risker som finns i trafiken och det har kritiserats för att vara för snäv riskbedömning.

– Jag vill att riskutbildningen ska handla om alla de risker som man möter i trafiken. Det är halka och mörker, höga hastigheter och alkohol och andra droger. Därför vill jag göra om utbildningen, säger Ulrica Messing.

Bredda riskerna
Idag är det obligatoriskt med halkkörning för alla som ska ta körkort. Nu föreslår regeringen att en ny del ska in i den så kallade riskutbildningen.

Tidigare har det funnits förslag om att ha en extra utbildningsdag om risker i trafiken, separat från halkkörningen. Men Ulrica Messing vill istället slå ihop halkkörningen med utbildning om andra risker.

– När man anmäler sig till en riskutbildning för körkort ska alla risker ingå i utbildningen med ett och samma pris. Det är oerhört viktigt. Jag vill att fler unga ska ta körkort. De unga är överrepresenterade i olycksstatistiken för att de kör för fort, säger Messing.

Bromsa olyckor
Unga förare, upp till 30 år, är oftare inblandade i olyckor än andra visar siffror från Vägverket.

Olycksstatistiken för unga förare är en av anledningarna till att Ulrika Messing vill lägga till fler delar i riskutbildningen för de som ska ta körkort.

Tanken är att den nya samlade utbildningen med halkbaneträning och undervisning om andra risker i trafiken ska starta redan nästa år. Målsättningen är klar.

– En ökad medvetenhet om de risker som man möter i trafiken och ett ökat ansvar bland de unga. Många unga vill åka fort och man tycker det är häftigt. Det häftigaste av allt är livet och då måste man köra bil med förnuft, säger Ulrica Messing.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista