Det norska kungaparet.

Norska kungaparet värderar folklig närhet

För de flesta norrmän är nationaldagen den 17 maj det också en monarkins festdag när barntåget längs Karl Johan i Oslo passerar slottet för att hälsa på kungafamiljen. Inför årets nationaldag har Ekot träffat det norska kungaparet.

– Det är nationalkänsla, 17 maj, det är väldigt norskt.

Monarkin, kungafamiljen och 17 maj hör ihop. Det är norskt. Så tycker Katarina Imskaer när jag fångar henne på Karl Johan.

De flesta norrmän, sisådär en 80 procent enligt opinionsmätningarna, skattar kungadömet och kungafamiljen högt. Att Mette-Marit som flickan ur folket vann kronprins Håkons kärlek, och författaren och kändisen Ari Behn prinsessan Märtha Louise tycks rent av ha stärkt bilden av den norska monarkin som Europas eller världens mest folkliga.

Håkon lade grunden
Kung Harald V och drottning Sonja skulle egentligen ha tagit mot de nordiska medierna förra året, vid Norges 100-årsfestligheter, men sjukdom kom mellan. Nu blev det istället inför årets 17 maj. Och apropå den norska folkliga närheten: Kung Harald nämner också kriget:

– Det har en del att göra med den ställning kung Håkon hade efter krigstiden, och den ställning han fick 1940, när han vägrade kapitulera inför tyskarna och istället fortsatte motståndsarbetet i England. Det gjorde nog att motståndskampen fick en helt annat grundval än den vi annars hade fått, säger kung Harald.

Adellöshet kan påverka
Drottning Sonja pekar på att Norge avskaffade adeln 1821. Också det gör skillnad, till exempel gentemot kungahuset i Sverige:

– Jag tror vi är närmare de vanliga människorna på gatan, bland annat eftersom vi inte har någon adel. Den togs bort 1821. Vi känner oss väldigt nära den vanlige norrmannen. Vi lever i stort sett på samma sätt som vanliga norrmän. Vi tycker om att vara ute och har samma värderingar som den vanlige norrmannen, säger drottning Sonja.

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista