Norge allt viktigare för svensk ekonomi

Norges betydelse för det svenska näringslivet blir allt större, inte minst när det gäller exporten. Svensk export ökar kraftigt till Norge, men ändå finns det betydligt mer pengar att tjäna.

– Här finns det en enorm potential för svenska företag. Jag tror att det generellt sett har funnits en rädsla för olje- och gassektorn i och med att det inte finns naturlig kunskap om det i Sverige.

– Men man kan som verkstadsföretag eller underleverantör leverera delar eller små komponenter till de här stora byggnationerna som faktiskt genomförs, säger Pär Bartholdsson, handelssekreterare vid Exportrådet i Oslo.

Goda relationer
Ja, det finns vita fläckar på kartan där svenskarna har mer att hämta i Norge. Men helhetsbilden är ändå att det går bra i affärsrelationerna mellan de två grannländerna.

Förra året sålde svenska företag varor och tjänster för 84 miljarder till Norge, en kraftig ökning från året dessförinnan. Det gör Norge till Sveriges tredje största exportland, efter USA och Tyskland.

Mycket av försäljningen kommer från industrin, som bilar till exempel, men i statistiken ökar också sådant som livsmedel och klädförsäljning.

Många jobbar i Norge
Det är inte bara exportjobb som det handlar om, utan också jobb i Norge.

– Cirka 25 000 svenskar sägs vara skrivna i Norge. Sedan är ju det här väldigt säsongsberoende. Nu går vi in i sommarmånaderna och det är väldigt många svenskar som kommer över och jobbar bland annat i restaurangnäringen, både i Osloregionen och i större städer som Bergen, Trondheim och Stavanger, säger Pär Bartholdsson.

Lättheten att etablera sig för svenska företag förklarar en stor del av det täta handelsutbytet, liksom den goda norska ekonomin där köpkraften är hög.

Gränshandeln populär
Köpkraften märks inte minst det i gränstrakterna, där norrmän handlar för runt tolv miljarder kronor under ett år i svenska butiker.

– Minst var tredje norrman och norska åker över och handlar i Sverige på ett eller annat sätt. Jag vet flera som väldigt gärna sätter sig i bilen en lördag och kör från Oslo. Det är trots allt en och en halv timme ner till till exempel Strömstad, säger Pär Bartholdsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista