Sahlgrenska fick bort köerna.

Göteborgsklinik kapade patientköerna

På många platser i landet är väntetiderna inom vården ett stort problem men det finns kliniker som helt fått bort sin kölista, utan att det kostat en enda krona. Hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg raderade kön på 3 000 patienter helt.

Tore Molind från Göteborg är pappa till ett och halvt år gamla Erik, som ska träffa en hudspecialist för sina eksem.

– Vi fick en remiss hit, och det tog någon vecka innan vi fick en tid. Då fick vi svaren vi ville ha med en gång. Så när vi väl kom hit var vi väldigt nöjda, säger Tore Molind.

Genom väntrummet på hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset passerar mellan 1 000 och 1 200 patienter per månad.

Tre års väntan
Trycket på hudkliniken är stort. I slutet av 2004 var 3 000 patienter uppsatta på väntelista för att få träffa en specialist för till exempel olika slags eksem, utslag och kanske acne. I värsta fall kunde en patient få vänta i tre år.

I praktiken har arbetsschema för läkare och annan personal lagts om med betydligt hårdare styrning av ledigheter och fortbildning. De remisser som kommer varje dag med posten bedöms nu bara av tre hudspecialister för att bedömningarna ska vara så lika som möjligt. Tidigare granskade nästan alla hudläkare remisser.

Det innebär att vissa patienter inte bedöms behöva träffa en specialist, utan det räcker att få hjälp av en vanlig distriktsläkare. Därför har antalet patienter minskat.

– Det har handlat mycket om logistik. Genom att sköta logistiken har vi fått till det så att vi, inte helt smärtfritt, kunnat göra det på ett sätt så att alla har känt att de har varit delaktiga. Om man tittar över det hela har man alltså sett att det går att pussla, säger Anne-Marie Wennberg, docent som lägger scheman för personal vid hudkliniken.

Enligt den nationella väntetidsdatabasen väntar över 50 000 patienter på att få träffa en läkare. Vissa av dem har fått en läkartid, andra väntar fortfarande. 20 000 har väntat i mer än tre månader.

Ett halvårs jobb
På hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset tog det ett halvår att få bort den 3 000 personer långa kön som fanns i början av 2005. Det utan att det har kostat några extra pengar.

Intresset för hudklinikens arbete, som skedde med hjälp av en forskare från Chalmers tekniska högskola, är mycket stort. Många andra kliniker hör av sig säger verksamhetschefen Ing-Marie Bergbrant.

– Det blir ju många patienter här och var. Alla fick jobba hårdare under en period, men tacken får man efteråt, för patienterna som kommer till oss nu har inte väntat så länge, och då går besöken mycket smidigare, besvären är färska och patienterna nöjdare, säger Ing-Marie Bergbrant.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista