1 av 2
En del av lungan opereras bort på en del tbc-patienter.
2 av 2
Patienten Viktor.

Sibirien kämpar mot tuberkulosen

Sibirien har de högsta dödstalen i tbc i Ryssland. Där finns också flest fall av multiresistent tuberkulos och här finns en förklaring till varför ryska män dör långt före pensionsåldern. Men den sibiriska regionen Tomsk har lyckats bättre än hela Ryssland med att få ned antalet dödsfall i tbc.

– Å nej, jag trodde inte att det var så farligt, säger 40-årige Viktor.

Han är tuberkulospatient sedan mer än två år på tuberkulossjukhuset i byn Timeraseno nära staden Tomsk.

Stor okunskap
Viktor är en av alla som varje sekund smittas av tuberkulos i världen. Men precis som miljoner andra i Ryssland hade han ingen aning om hur smittsam sjukdomen är.

– Det började med ont i ryggen, sedan hög feber och mina ben blev förlamade, berättar Viktor.

Han har tidigare varit chaufför för ett litet privatföretag längst uppe i norra oljerika Tomskregionen och tror att han smittats av nån han kört i bilen.

Sibirien har en av de högsta andelarna tuberkulossmittade i Ryssland, och många har den multiresistenta formen av tbc.

Flest män drabbas
Tbc ökar i Ryssland. Läkarna på tbc-sjukhuset ser sociala skäl till det: fattiga, hemlösa, drogmissbrukare och hivsmittade män får tbc. De är fler nu än för tio år sen, säger de ryska läkarna.

Multiresistent tbc utvecklas om medicineringen avbryts före de sex månader som krävs. Det har hänt i många fattiga regioner i Ryssland där läkemedlen har tagit slut.

Men i Tomsk län är det annorlunda. Tack vare tidigt utländskt bistånd, bland annat från George Soros fond, är det färre som dör av tbc i Tomskregionen: 15 per 100 000 invånare mot 35 per 100 000 i Sibirien och 21 per 100 000 i hela Ryssland. I hela världen dör årligen två miljoner människor av tbc. – Det är klart rädslan att smittas alltid finns, säger kirurgen Jevgenij Viktorivitj.

Riskerar att smittas
Sedan åtta år opererar han svåra tbc fall. Vid operationen tas en del av lungan bort, framför allt på dem som fått multiresistent tbc.

Tidigare smittades personalen ofta, men de senaste två åren har ingen smittats, tack vare nya skyddsmasker och information.

Maria Persson Löfgren, Tomsk i Sibirien
maria.persson_lofgren@sr.se

Tuberkulos

Tuberkulos, eller tbc, är en infektionssjukdom som främst angriper lungor och lungsäckar. Smittan sprids vanligen med upp-hostningar. I Sverige är sjukdomen anmälnings-pliktig. 2005 insjuknade 575 personer i Sverige i tuberkulos.

Källa: Nationalencyklopedin och Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista