Övervakningskameror fångade flygplanet som kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon.

Film från Pentagonattack offentliggörs

Det amerikanska försvarsdepartementet har offentliggjort tidigare hemligstämplade bilder av det kapade flygplan som 11 september 2001 flögs in i Pentagon i Washington då 189 människor dog.

Bilder från två videkameror som stod på Pentagons parkeringsplats för att avbilda nummerplåtar fångade in American Airlines Flight 77, en Boeing 757, när det kraschlandade vid det amerikanska försvarshögkvarteret.

Planet som hade en hastighet av 850 kilometer i timmen, fattade omedelbart eld och plöjde in byggnaden och exploderade. 125 personer i Pentagon, planets 59 passagerare och besättning och de fem kaparna dog.

Men bilderna hemligstämplades och eftersom det fanns få synliga rester av själva flygplanet och offren har det gett upphov till en rad konspirationsteorier som sprids främst över internet.

Var det i själva verket en sprängladdning inne i byggnaden eller en amerikansk missil som orsakade explosionen? Liknande teorier cirkulerar också om terrordåden samma dag mot World Trade Center i New York. Byggnaderna borde inte ha kunnat rasa samman bara av själva kollisionen menar en del ingenjörer.

Pentagon hoppas nu att kunna vederlägga konspirationsteorierna genom att offentliggöra banden. Men videobilderna är suddiga och konspirationsteoretikerna kommer säkert att avfärda dem och alla ögonvittnen och ha någon fantasifull förklaring till vad som hände med Flight 77.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista