Nu är danskarna positiva till EU

Danmarks tidigare så tveksamma inställning till EU kan vara på väg att ändras. I en opinionsundersökning inför det danska ordförandeskapet i unionen som startar på måndag/i morgon säger betydligt fler än tidigare ja, både till EU och till den gemensamma valutan euron.
Nu är en klar majoritet av danskarna för EU, säger statsvetaren Roger Buch. Vänt på kort tid Stödet för EU och euron i Danmark har på kort tid växt från 50 till 65 procent. Det är en utveckling som kan förstärkas när danskarna kommer hem från semestern och använt euron och om ordförandeskapet blir lyckat, säger Roger Buch som är statsvetare vid Syddansk Universitet i Odense. Men de höga förväntningarna på bland annat utvidgningen skapar också problem för den danska regeringen. Andra EU-motståndare idag Lilian Petersen som jag möter i centrala Köpenhamn är ett exempel på att inställningen till EU kan vara väg att svänga. – Jag har alltid varit emot men lite har jag nog ändrat mig och euron borde vi nog sagt ja till, säger hon. Motståndet är heller inte heller lika starkt som förr och det har ändrat karaktär, menar Lilian. – Det är andra människor som är emot EMU idag, säger hon. Kan öka kraven på folkomröstning Om det fortsätter att gå bra för euron och om ordförandeskapet blir lyckat kommer kraven att öka på en ny folkomröstning om den gemensamma valutan. Intresseorganisationer och näringsliv kommer att ligga på hårt. Men statsvetaren Roger Buch tror inte på någon ny omröstning förrän tidigast om tre år. Regeringen vill inte svika sitt löfte att vänta. Danmark har hela tiden haft ett kluvet förhållande till EU. Motståndarna har tidvis varit fler än förespråkarna och efter nejet i folkomröstningen om Maastrichtavtalet på 90-talet har landet fyra undantag som bland annat gör att en gemensam EU-politik på asyl- och flyktingområdet inte automatiskt gäller i Danmark – trots att en sådan politik är precis vad den borgerliga regeringen vill ha. Paradoxerna är många, säger Roger Buch – danskarna gillar unionens innehåll, men inte beslutsprocessen och de röstar trots att de egentligen inte är så intresserade.
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".