1 av 2
Många attentat riktas särskilt mot ministrar och poliser.
2 av 2
Klicka för karta.

Minister dödad i attentat i Ingusjien

Uppdaterad 13:00
En minister i inrikesministeriet och en polischef var bland de döda i ett attentat i Nazran i delrepubliken Ingusjien på onsdagsmorgonen. Det kommer samtidigt som ryska myndigheter säger sig ha lyckats förhindra flera terrordåd i den instabila södra delen av landet.

– Det var en kraftig explosion, sedan en till och så en tredje, berättar Salina Fargijeva, ögonvittne till attentatet på onsdagsmorgonen mot delrepubliken Ingusjiens vice inrikesminister Dzhabrail Kostojev.

Tredje gången gillt för ministern, som i tidigare attentat skadats men överlevt. Nu dödades Kostojev, två av hans närmsta män i de tre bepansrade bilarna och fyra byggarbetare på väg till jobbet i en annan bil.

Kraftig laddning
Den kraftiga sprängladdningen kastade iväg Kostovjevs bil 20 meter bort och tre bilar brändes fullständigt.

Det var troligen en fjärrutlöst sprängladdning som exploderade. Enligt oberoende radiostationen Echo Moskva kan den tjetjenske rebelledaren Shamil Basajev ligga bakom. Attentatet sammanföll nämligen med att en fängelsechef i en annan delrepublik i området sköts ihjäl på onsdagsmorgonen.

Delrepublikhuvudstaden Nazran ligger bara några mil från tjetjenska gränsen. Området är instabilt med många attentat särskilt riktade mot polis och inrikesministeriet.

Riktas mot inrikesministeriet
Attentaten orsakas dels av konflikten i Tjetjenien, dels är det lokala uppgörelser som särskilt riktas mot polis och inrikesministeriets höga tjänstemän. Detta för deras sätt att styra i delrepubliken.

Stor fattigdom, korruption och hårda tag mot muslimer i jakten på islamister ger näring till våldet i området.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista