Persson frågande till ny KU-anmälan

Statsminister Göran Persson kommenterar nu  centerpartisten Kerstin Lundgrens KU-anmälan mot honom.

Kerstin Lundgren anser att Göran Persson borde se till att hans båda underlydande statssekreterare Lars Danielsson och Hans Dahlgren enas om vad de gjorde under annandagen jul 2004, då den stora flodvågen svepte in över Thailand.

– Det är en märklig tid vi lever i, där man tror att en person som har något slags chefsroll ska gå in och ta över när andra ska svara på sina göranden och låtanden inför exempelvis JO eller någon annan. Det är ett mycket märkligt samhälle de tecknar konturerna av. Det där är Lars Danielssons sak, det kan ingen annan ta över från honom, säger Göran Persson.

Du är ju hans chef och även Hans Dahlgrens chef?

– Lika lite som någon chef för Dagens Eko skulle drömma om att lägga sig i det ni skulle göra exempelvis inför någon utredare, lika lite gör jag det. Det är deras sak, deras ansvar.

Så det finns ingen logik i det som Kerstin Lundgren kräver?

– Det finns en mycket märklig logik, tycker jag, och ett förhållningssätt som är väldigt gammaldags och som utgår ifrån att någon ska säga till någon att nu ska du säga det och det. Det är de själva som har det ansvaret inför sig själva och inför den de möter, oavsett om det är en kommission eller någon annan.

Men sa inte du tidigare att de skulle göra upp den här saken? I december uppmanade du dem ju att träffas och enas?

– Träffas, naturligtvis. Men vad de sedan säger, det är deras sak. Det kan jag inte lägga mig i. Nu får de klara det själva.

Hur besvärande är det här för dig?

– Inte annat än att jag naturligtvis tycker att det är mycket tråkigt att två av mina medarbetare är utsatta för den här typen av pågående hårdhänt, mycket hårdhänt granskning, och att det naturligtvis gör det lite knepigt för dem i deras dagliga gärning. Men på inget annat sätt, säger Göran Persson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista