Mahmoud Ahmadinejad.

Iran avvisar EU-hjälp med kärnteknologi

Irans president avvisade på onsdagen EU:s erbjudande att hjälpa Iran med modern kärnteknologi mot att Iran upphör med sin anrikning av uran. Mahmoud Ahmadinejad raljerade med EU och sa att européerna behandlar Iran som ett litet barn som man kan muta med godis.

Exakt vad de ledande EU-länderna vill erbjuda är inte riktigt klart men från ett möte i Berlin på tisdagen läckte det ut att de bland annat kan tänka sig att förse Iran med en modern lättvattenreaktor som anses mindre lämplig att använda för militära ändamål.

Och redan idag, torsdag, kom svaret från Iran - i hånfulla ordalag.

– EU tror att Iran är som ett fyraårigt barn som man kan ta guldet ifrån och istället ge nötter och godis, sa president Ahmadinejad i ett direktsänt tv-tal.

Hotar med att lämna IAEA
Guldet syftade uppenbarligen på Irans kapacitet att anrika uran och presidenten upprepade att Iran aldrig kommer att ge upp den verksamheten. Han hotade återigen med att Iran helt kan komma att lämna det så kallade icke-spridningsavtalet och säga upp alla kontakter med FN:s kontrollorgan för kärnenergi IAEA.

Iran hävdar att deras kärnprogram enbart syftar till att utveckla civil kärnkraft och de hänvisar till att de, enligt icke-spridningsavtalet, har rätt att också ägna sig åt anrikning.

Men västmakterna och framför allt USA befarar att iranierna också försöker framställa kärnvapen och de pekar på att Iran hemlighöll sitt anrikningsprogram under 18 år.

Anrikning är nödvändigt för att tillverka bränsle till kärnkraftverk men också för att producera kärnvapen.

Avvisande redan för två år sedan
Redan för två år sedan kom EU med ett motsvarande erbjudande till Iran om hjälp med civil kärnkraft men då var de iranska myndigheterna avvisande.

Torsdagens nej kommer knappast heller överraskande. Redan på onsdagen, i Berlin, sa diplomater anonymt att de trodde att Iran skulle avvisa erbjudandet och att de skulle tolka det som att iranierna inte är ärliga när de säger att deras kärnprogram enbart har icke-militära syften.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista