Ökad kontroll av flygpassagerare föreslås

På torsdagskvällen ska riksdagen diskutera ett förslag till lagändring som ger polisen möjlighet att få förhandsinformation från flygbolagen om vilka resenärer som ska åka med ett visst flyg. Syftet är i första hand att kunna stoppa misstänkta terrorister och människosmugglare, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo.

– Det är ett sätt att bekämpa terrorism. Tyvärr ser vi i alla fall efter 11 september, att det har varit mycket terror, och det är i alla delar. Därför måste vi se till att man kan resa i trygghet, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo.

– När jag reser vill jag veta vilka som är ombord, jag vill känna mig trygg. Jag tycker att det är en självklarhet att få dessa uppgifter rapporterade så att man kan känna sig trygg i alla fall, säger Yilmaz Kerimo.

Den lagändring som riksdagen nu ska fatta beslut om är en förlängning av det omdiskuterade transportsansvaret som infördes 2004. Det innebar bland annat att flygbolag får betala böter om de låter flyktingar komma in i Sverige utan riktiga identitetshandlingar.

Om polisen så kräver
Nu ökar kraven på flygbolagen och andra transportörer. Förutom att kontrollera passagerarnas identitet innebär lagändringen att, om polisen kräver det, ska de också lämna passagerarlistorna till polisen, så snart incheckningen är avklarad.

Att polisen skulle få tillgång till passagerarlistor i förväg har kritiserats av bland andra Amnesty, som ser risken att det skulle göra det ännu svårare för asylsökande att ta sig till Sverige.

Men Yilmaz Kerimo tycker inte att det är något stort problem.

– Det kan vara ett hinder för de som inte har pass- eller id-handlingar. Det är det vi har ett stort problem med när de söker asyl här. Då har vi förebyggt det också. När de reser hit ska de ha sina id-handlingar, resehandlingar, klara. Sedan har de rätt att söka asyl ändå. Redovisningen har visat att det inte är något hinder, säger Yilmaz Kerimo.

De som inte verkligen inte har id-handlingar, hur ska de kunna söka asyl om det här systemet finns?

– Man ska ha resehandlingar när man reser till ett annat land. Har man inte det, då är det något annat fel, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo.  

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista