Ryska ambassaden i Stockholm.

Rysk gästforskare spionerade på kollegor

I februari greps en rysk gästforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, misstänkt för spioneri. Han hade lämnat ut information om forskningen och om kollegorna på SLU till Ryssland. Senare las förundersökningen ned och mannen släpptes.

Det har hittills varit hemligt vilka uppgifter det var mannen hade samlat in. Men på onsdagen sa SLU:s prorektor Torbjörn Fagerström i P1-morgon att det inte bara gällde forskningen, utan också personlig information  om kollegor.

– Där har man efterfrågat allt från hårfärg, kroppslängd, skägg och glasögon, men även fritidssysselsättningar och hobbies. Han har lämnat ut uppgifter av typen: ”Personen älskar att umgås i bullriga sällskap och att dricka”, ”är inte likgiltig gentemot kvinnor” och så vidare.  Uppdragsgivaren, det vill säga ryssarna, vill bygga upp en bank av kunskap både om forskningen som bedrivs och om personer som sysslar med den forskningen, säger Torbjörn Fagerström.

Greps för spioneri
Det var i februari som den 29-årige ryske gästforskaren vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala greps av Säpo misstänkt för spioneri och olovlig underrättelseverksamhet.

Informationen överlämnades vid hemliga möten och enligt åklagaren fick gästforskaren vid några tillfällen betalt för tjänsterna.

Men trots att han överlämnat stora mängder information om SLU:s forskning och uppgifter om SLU-forskares personliga förhållanden till en diplomat på ryska ambassaden, la chefsåklagare Tomas Lindstrand ner förundersökningen.

Ingen risk för rikets säkerhet
Uppgifterna var inte sådana att röjandet av dem inneburit någon risk för totalförsvaret eller rikets säkerhet. De kunde inte heller klassas som företagshemligheter, enligt åklagare Tomas Lindstrand.

Den ryske gästforskaren släpptes ur häktet i början av april.

Jan Leijonhielm, som arbetar på Försvarshögskolan och FOI, totalförsvarets forskningsinstitut med underrättelsemetodik, bedömer också att misstankarna inte räckte för att åtala mannen.

– Även om han uppenbarligen bedrev en form av underrättelseverksamhet så fann åklagaren att det inte skulle räcka, menbedömningen var inte tillräckligt negativ. 

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".