Stockholmarna positiva till försöket.

Stockholmare för trängselskatt

En majoritet av väljarna, 62 procent, i Stockholms kommun säger att de tänker rösta ja till att behålla trängselskatterna i huvudstaden. Det är miljöpartiet som beställt en Sifoundersökning om försöket.

Miljöpartiets gruppledare i Stockholm Åsa Romson andas tillförsikt inför höstens folkomröstning.

– Jag drar slutsatsen att stockholmarna ser att trängselavgifter i Stockholm fungerar, att det är ett modernt system som kan reglera trafik på ett sådant sätt som vi behöver, säger Åsa Romson.

– Vi behöver en framkomlighet på vägarna med mindre köer, vi behöver fler som åker kollektivt och vi behöver mer plats för boende och människor inne i stan, så att vi får ner luftföroreningarna, säger miljöpartiets gruppledare i Stockholms stadshus, Åsa Romson.

Det är alltså miljöpartiet som låtit Sifo genomföra undersökningen. 1 000 personer har svarat på den fråga som kommer att stå på valsedlarna i höstens folkomröstning och som avslutas med formuleringen: ”Anser du att miljöavgifter/trängselskatt ska användas i Stockholms stad?”

Åtta procent vet inte
62 procent av de tillfrågade svarade ja, 30 procent nej och 8 procent vet ej.

När Stockholms Handelskammare i juli förra året, ett halvår innan det pågående försöket med trängselskatt startade, lät genomföra en liknande undersökning, då i hela Stockholms län, svarade drygt 70 procent att de skulle rösta nej.

Det nuvarande försöket har pågått sedan den 3 januari och trots en ökad trafik under våren ligger den totala trafikminskningen vid tullpassagerna fortfarande på drygt 20 procent i jämförelse med samma tidpunkter under förra året, enligt kommunens egna beräkningar.

Moderatväljare mest negativa
Moderaterna är det parti vars väljare är mest negativa till trängelskatten. Gruppledaren för moderaterna i Stockholms Stadshus, Sten Nordin, säger att han tycker att resultatet från opinionsundersökningen visar på dels att formuleringarna på valsedeln, formuleringar som de borgerliga partierna motsatt sig, är ledande, dels att resultatet i folkomröstningen kommer att bli annorlunda när väljarna ser att det finns fortsatta trafikproblem trots trängselskatter. 

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista