Obehöriga ville köpa mjältbrandsbakterier

Under flera år har personer försökt komma över kemiska eller biologiska ämnen från olika forskargrupper i Sverige. Till exempel har minst två olika försök att få göra beställningar av antraxbakterier som orsakar mjältbränd, kommit via brev till forskare vid Göteborgs universitet, trots att universitetet inte har några antraxbakterier.

Det är i en hotbildsrapport från Krisberedskapsmyndigheten som ännu inte är offentlig som uppgifterna om beställningarna av mjältbrandsbakterierna beskrivs.

Det aktuella laboratoriet vid Göteborgs universitet har ett väldigt högt internationellt anseende och har en stor bakteriesamling sedan 40 år med många tusen bakterier som är frystorkade, dock inga antrax-bakterier.

Har inte vissa stammar av säkerhetsskäl
Enligt professor Bertil Kaiser är det en mycket medveten hållning att inte ha den här typen av bakteriestammar i laboratoriet, bland annat av säkerhetsskäl.

Men eftersom laboratoriet har en av de största bakteriesamlingarna i världen, så antog förmodligen beställaren, som enligt Dagens Medicin, kommer från Jordaniens huvudstad Amman, att antraxbakterier fanns i samlingen, och därför gjordes beställningen.

Användningen av just mjältbrandsbakterier som biologiskt stridsmedel blev känt efter terrordåden den 11 september mot USA 2001. Då skickades ju flera brev till bland andra politiker och myndigheter, brev som innehöll mjältbrandssporer.

Vände sig till Säpo
Så när beställningen kom skickade universitet vidare beställningarna till Säkerhetspolisen eftersom det fanns misstankar om att inte allt stod rätt till.

Enligt totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kan beställningsförsöket betecknas som taffligt.

Enligt Åke Forsberg som är mikrobiolog vid FOI, så finns det en mycket hård kontroll runt om i världen, på dem som beställer den här typen av bakterier. Därför skulle en sådan här beställning aldrig kunna bli genomförd, allra minst från Göteborgs universitet eftersom det inte finns några antraxbakterier i samlingen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista