Romano Prodi presenterade sin regering.

Prodis regering klar efter lång maktkamp

I Italien svärs den nya regeringen på onsdagen in av landets nyvalde president. Den tillträdande premiärministern Romano Prodi blev klar med sin ministerlista efter en lång natts strid om posterna.

Maktkampen inför regeringsbildningen ger en föraning om de svårigheter som kommer att möta Romano Prodi när han ska regera landet med en hårfin majoritet, som bara kan bibehållas om partierna håller sams. 

Ministrarna är hämtade från en brokig skara partier från yttersta vänstern till den kristdemokratiska mitten. Alla har fått sin del av kakan, även om de största bitarna gick till vänsterfalangen i koalitionen.

Rycka upp ekonomin
Valet av finansminister ger en stark signal om vad som väntar Romano Prodis regering: att rycka upp den avdomnade ekonomin.

Prodi har vänt sig till en partilös ekonom i världsklass - Tommaso Padoa Schioppa, tidigare medlem i den Europeiska centralbankens styrelse.

De två största partierna representeras med varsin biträdande premiärminister: vänsterpartiets Massimo d’Alema, som också blir utrikesminister och Francesco Rutelli, ledare för mittenpartiet La Margherita - Prästkragen.

Sex kvinnor i regeringen
Det mest slående är avsaknaden av kvinnor på tunga poster i regeringen. Visserligen fanns det bara två kvinnor i Berlusconis regering och i Prodis blir de sex till antalet. Men bara en av dem får ett eget departement, de andra blir ministrar utan portfölj.

Nu återstår förtroendeomröstningar i parlamentets båda kamrar innan Romano Prodis regering äntligen träder till, mer än en månad efter parlamentsvalet.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista