Vanligare med tillfälligt sex bland unga

Det har blivit vanligare bland ungdomar att ha öppna sexuella förhållanden, istället för att vara tillsammans med en och samma person, visar en ny rapport från Folkhälsoinstitutet.

Sex med kompisar och gruppsex är också mer accepterat än vad det varit tidigare.

- Det är allt vanligare att unga har sex med någon som de inte känner och med kamrater. Man har gjort en mindre studie på ett gymnasium i årskurs tre där 15 procent har erfarenhet av gruppsex, säger Kristina Ramstedt som är avdelningschef på Folkhälsoinstitutet.

90 forskningsstudier
Tillfälliga sexuella relationer bland unga är vanligare nu än tidigare, visar rapporten som bygger på 90 olika forskningsstudier om ungas sexualitet.

Vanda Kalfic och Dolly Håkansson som går första året på gymnasiet på Katedralskolan i Växjö, har båda erfarenheter av tillfälliga sexuella relationer.

– One night stands. Vill man ha det och är attraherad av killen så går det väl.

– I vår ålder är det himla vanligt skulle jag tippa på.

Hur vanligt är gruppsex?

– Inte alls. Trekanter är mer vanligt, men flera är inte så vanligt.

Viktigt att samhället kan bemöta
De flesta unga har inte några problem med sin sexualitet. Men det finns de som har det, säger Kristina Ramstedt på Folkhälsoinstitutet. Därför är det viktigt att samhället kan bemöta dem.

– Jag är inte säker på att alla ungdomsmottagningar, fritidsgårdar och hela vuxenpopulationen är medveten om att det är så mycket som påverkar ungdomar.

– Det kanske är så att vuxenvärlden sitter och tittar på alla dessa såpoperor. De kanske går in på internet och tittar på alla pornografisidor. De kanske går in och tittar på alla dessa ungdomssajter där 14-åriga flickor lägger ut bilder på sig själva nakna. De kanske gör det, och då är de medvetna om det när de träffar ungdomar. Men jag tror inte det, säger Kristina Ramstedt.

Finns det någonting när det gäller ungdomar sexualitet som kan vara skadligt?

- Ja, allt som man ångrar kan vara skadligt.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista