Kriminalvården tvivlar på fånges poliskartläggning

Kriminalvårdens säkerhetsansvarige Christer Isaksson ställer sig tveksam till tidningsuppgifterna om att en fånge från sin cell i ett svenskt fängelse har kunnat kartlägga hur svensk polis arbetar, som tidningen Expo påstår.

– Det är helt otroligt att han ska kunna ha gjort det från sin cell, i vart fall om det är så att det ska ha skett via dator med uppkoppling för det förekommer överhuvud taget inte i cellerna, säger Christer Isaksson.

Uppgifterna kommer från tidningen Expo, en tidning som ägnar sig åt att kartlägga högerextrema grupper.

Det handlar om att en fånge på en svensk anstalt har ägnat sig åt att hämta in uppgifter om svensk polis genom att från sin cell begära ut uppgifter från polisen.

Enligt tidningen Expo handlar det om uppgifter om hur många poliser som arbetar var och när, hur många polisbilar som finns var, hur många som har tillgång till tjänstevapen och polisens bemanning.

Enligt tidningen Expo har den intagne anknytning till högerextrema kretsar. En del av uppgifterna ska dessutom ha varit hemligstämplade uppgifter från polisen. Vissa uppgifterna ska ha lämnats ut till ett e-postkonto.

Enligt Christer Isaksson på Kriminalvården har rutinerna skärpts avsevärt de senaste åren när det gäller hur intagna använder datorer, just för att man upptäckt att fångar tidigare missbrukat datorerna. Systemen ska nu vara mycket säkra, säger han.

– Vi har datorer i undervisningslokaler och skolor. Det ska vara omöjligt även därifrån för att ingen intagen ska komma i kontakt med en dator som man kan koppla upp sig på. De kontakter som sker i undervisningen där man behöver datorer sker via en plattform som enligt våra tekniker ska vara säkrade eller att det sker under direkt lärarledd närvaro, säger Christer Isaksson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista