BO: Stärk barnens skydd vid flytt

Barn med behov av stöd och hjälp blir extra utsatta om familjen väljer att flytta till en annan ort. Det visar bland annat fallet med tioårige Bobby i Småland. Barnens sociala skyddsnät riskerar att ryckas undan eftersom kommunerna inte är skyldiga att ge varandra information. Lagstiftningen borde ändras, anser barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Jag tycker man kan överväga om det inte vore bra om man från socialtjänsten fick en skyldighet att vidareförmedla kunskap om barns stödbehov till den kommun dit man flyttar, därför att om man har en förälder som inte fullt ut mäktar med att vara förälder, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Det kan finnas många olika anledningar till det, och det kan också vara tillfälligt, så kan det ju ändå vara viktigt att den kommun dit man flyttar får kunskap om detta, säger Lena Nyberg.

När det gäller fallet med 10-årige Bobby och hans mamma,  hade de fått rätt till en stödfamilj hemma i sin kommun i Västsverige.

Kommunen fick inte veta
Men i och med att mamman valde att flytta till Småland, avslutades den insatsen och socialtjänsten i den nya kommunen fick aldrig veta något om de hjälpbehov som Bobby och hans mamma hade haft. 

Och så här ser lagstiftningen ut idag. Om det inte pågår någon utredning eller insats i hemkommunen, behöver socialtjänsten inte kontakta sina kollegor. 

– Om man har en insats som pågår och som slutar när man flyttar, då får man göra en bedömning. Om man bedömer att målet med insatsen är uppnått, då kan man avsluta den utan att göra någonting, säger Inger Widén Cederberg, chef för Socialstyrelsens individ- och familjeenhet.

Bara vid misstanke
Det är bara om personalen misstänker att barnet far illa som de har en anmälningsplikt. Och det finns till och med familjer som har satt i system att flytta runt för att slippa ha med socialtjänsten att göra, eftersom de är rädda att barnen ska tas ifrån dem. 

Det säger både Inger Widén Cederberg och barnombuds-mannen Lena Nyberg.

– Det är ett mönster som finns, och vill man då kunna skydda barnen i de familjerna, så är det ännu viktigare att socialtjänsten bygger ett nätverk där man informerar om de behov som kan finnas, säger Lena Nyberg.

Avvägning
Men att skärpa lagen är inte okomplicerat. Det handlar om en avvägning mellan ett skydd för barnen och den personliga integriteten, säger Inger Widén Cederberg på Socialstyrelsen. 

– Vi lever i ett demokratiskt land och inte i en diktatur, och att man skulle kunna ha total kontroll på alla medborgare i deras hem, det är inte något önskvärt läge, säger Inger Widén Cederberg.

– Det är naturligtvis en avvägning som måste göras, men samhället måste ju alltid ta på sig skyldigheten att bevaka barns rättigheter och barns skydd, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.  

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista