Klart för hemlig avlyssning om ett år

Justitieminister Thomas Bodström är kritisk till den försening av buggningslagen, som fyra av riksdagens tänker rösta för i kammaren, trots att justitieutskottet kommer att säga ja till buggningslagen på torsdagen.

– När riksdagen nu väljer att lagen ska träda ikraft nästa år är det klart att vi i regeringen inte har samma brådska som tifigare. Vi ska se till att det finns ett system för information till den som utsätts för buggning nästa år och förslaget hade kunnat läggas ändå, säger justitieminister Thomas Bodström.

Justitieminister Thomas Bodström hade helst velat införa buggning så fort som möjligt, men vänsterpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna och centern kommer att se till att riksdagens beslut bordläggs i ett år.

Utreda informationsplikten
Eftersom regeringen inom kort tillsätter en utredning om hur den som buggas i efterhand ska informeras, kommer ett system med information att vara plats när hela förslaget om buggning sannolikt godkänns nästa år.

Med Bodströms linje att redan nu ge rätt till buggning hade den buggade personen inte haft den rätten till att börja med.

När riksdagens konstitutionsutskott granskade förslaget för några veckor sedan, var utskottet överens om att det var besvärande att informationsplikten inte skulle införas på en gång.

Dessutom konstaterade KU att hela förslaget var svårt med tanke på att de buggades integritet kränks.

Fördelar trots problem
Thomas Bodström väljer ändå att framhäva fördelarna med förslaget, även om han erkänner att det är en allvarlig integritetsfråga.

– Det har jag sagt vid flera tillfällen. Det är svåra avvägningar och men att det trots allt måste väga över. Skyddsintresset av dem som utnyttjas av bordeller eller 17-18-åringar som köper narkotika i en mindre småstad i Sverige är ett konkret exempel på hur den grova, organiserade brottsligheten måste bekämpas, säger justitieminister Thomas Bodström.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista