Abbas placerar ut egna poliser i Gaza

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas placerade på onsdagskvällen ut egna polisstyrkor i södra Gaza, som ska lyda under presidenten.
 

Utposteringen skedde bara timmar efter det att Hamasregeringen sänt ut en egen polisstyrka på gatorna i Gazaremsan.

President Abbas menar att Hamas poliskår är olaglig, men Hamas säger att den är nödvändig.

Alla stölder, kidnappningar och dödandet i Gaza, som den ordinarie polisen inte klarar av att hantera, har enligt Hamasregeringens inrikesminister Said Siam tvingat fram en ny poliskår, som skall jobba vid sidan av de redan fungerande polisstyrkorna trogna den tidigare styrande Fatahrörelsen.

När planerna på den nya Hamasstyrda polisen presenterades förra månaden protesterade president Mahmoud Abbas och sa att den är olaglig och att han inte kommer att godkänna Hamaspoliserna.

Efter att två medlemmar av Hamas har dödats i Gaza de senaste två dagarna dök den nya styrkan upp på onsdagen i flyktingläger och längs vägarna i Gaza.

President Mahmoud Abbas befinner sig på resa i Europa, men en företrädare för Fatah fördömer Hamaspoliserna. Han befarar att deras uppdykande på scenen kan leda till en katastrof.

I Gaza råder redan ett inbördeskrigsliknande tillstånd med dagliga våldsdåd, där både Fatah- och Hamassympatisörer ofta är inblandade.

Risken är att en ny polisstyrka bara späder på våldet.

Hamas brukar kunna hålla ordning på de sina, men bland de 3 000 nya poliserna finns också medlemmar från andra mer odisciplinerade grupper.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista