Brist på särskilt boende kan ge böter

De kommuner som dröjer med att ge gamla människor en plats på ett äldreboende kan i framtiden få betala höga böter. Socialdemokraterna kommer med stöd av miljöpartiet och vänsterpartiet på torsdagen att föreslå att kommuner kan få betala vite till staten på upp till en miljon kronor.

Det råder brist på äldrebostäder i många kommuner och nu vill socialdemokraterna, som av allt att döma får stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet, att det som en yttersta åtgärd i framtiden ska finnas en möjlighet för länsrätten att kunna utdöma vite till de kommuner som inte inom en skälig tid ordnar fram en plats på ett särskilt boende för äldre.

Upp till en miljon kronor
Vitet ska kunna variera mellan 10 000 och en miljon kronor, säger äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

– Utöver att vi satsar pengar för fler platser vill jag också se till att de verkligen används så att alla som har behov av särskilt boende också får det. Därför finns det nu förslag om att det ytterst kan bli fråga om viten om kommunerna inte lever upp till att ge platser till dem som verkligen behöver det, säger Ylva Johansson.

De borgerliga partierna är alla skeptiska till att kommuner kan tvingas betala vite till staten.

C tycker det är fel väg
Centerpartiet tycker att ekonomisk bestraffning är helt fel väg att gå, medan moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna menar att kommunerna kan betala en straffavgift, men då ska pengarna gå till den äldre som väntar på en plats på ett äldreboende.

Hur lång tid som ska anses skälig för den som väntar på en plats på ett äldreboende har inte preciserats.

Peter Persson på Svenska kommunförbundet menar att det är svårt att uppskatta vad eventuella straffavgifter skulle komma att kosta kommunerna.

– Vill det sig illa rör det sig om många sköna miljoner som skulle ha använts till äldreomsorg. Det dränerar kommunerna på resurser som skulle kunna ha använts till äldreomsorg. Nu blir de istället ännu fattigare, säger Peter Persson, som är ordförande i Kommunförbundets socialberedning.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista