Ny substans kan ta död på sjukhussjuka

Amerikanska forskare har i en studie visat att en viss jordbakterie är verksam för att ta död på andra bakterier som streptokocker och stafylokocker. De nya rönen presenteras på torsdagen i tidskriften Nature.

Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att det kan vara ett viktigt steg för att få fram antibiotika mot multiresistenta bakterier.

– Så vitt jag kan bedöma så är det ett genombrott så till vida att man har kommit fram med en ny klass av antibiotika som har en helt ny och tidigare okänd verkningsmekanism, i det här fallet att påverka bakteriernas bildning av fettsyror. Det är ett bra framsteg. Det kan innebära att resistensutvecklingen kan gå långsammare för ett sådant preparat framöver, säger Otto Cars.

Det är ett växande problem att de nuvarande antibiotikamedicinerna inte biter på en del bakterier som streptokocker, som orsakar så kallad sjukhussjuka. Under senare år har det inte heller kommit många nya antibiotikapreparat.

De amerikanska forskarna har gått igenom en lång rad naturliga substanser och funnit att en viss variant av bakterien Streptomyces platensis kan ta kål på streptokockinfektioner hos möss.

Bakterien fanns i ett jordprov från Sydafrika. Läkemedelsindustrin har hittills visat ett svalt intresse för att utveckla ny antibiotika. Hur utsikterna ser ut för att man ska gå vidare med den här substansen är oklart.

– Känslan är väl att det ändå håller på att vända något med tanke på att resistensutvecklingen i hela världen ökar och att intresset för läkemedelsutveckling också ökar. Men problemet är att vi har förlorat mycket tid, säger professor Otto Cars.

Det är bland annat forskare från läkemedelsföretaget Merck, som har arbetat med den här studien. Innan det finns ett färdigt läkemedel för marknaden kan det ta åtta till tio år. Här handlar det om streptokocker och stafylokocker.

Men det finns andra typer av bakterier där läget är ännu sämre, säger Otto Cars.

– Det är de tarmbakterier som vi också i svensk sjukvård har sett utbrott av, som alltså är multiresistenta och har enzymer som bryter ner många av de antibiotika som vi brukar använda.

– Jag tror att man behöver ha ett starkare politiskt engagemang i den här frågan eftersom det faktiskt är så att vi framöver ser brister i läkemedelsförsörjningen för vissa viktiga infektioner, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som också arbetar med antibiotikafrågor för Smittskyddsinstitutet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista