Säsongsjobb inom turism behålls i avtal

Det kontroversiella förslaget att ta bort säsongsjobb som anställningsform väntas godkännas i riksdagen på torsdagen. Förslaget har skrämt upp turistbranschen, där fack och arbetsgivare räknar med att komma överens om en fortsättning för säsongsjobben i ett avtal efter sommaren.

– Det har varit en stor oro bland våra medlemsföretag om att en kommande lagstiftning skulle få oerhört negativa konsekvenser för säsongsföretagen. För att lugna dem är det viktigt att vi snabbt kommer igång med förhandlingarna och sluter ett kollektivavtal som möjliggör för företagen att också i fortsättningen ha säsongsanställningar, säger Mats Hulth, som är vd för arbetsgivarorganisationen SHR.

Det är Lagen om anställningsskydd, LAS, som ska ändras. Ambitionen har varit att rensa upp i den djungel av olika sorters korta anställningar som används i dag.

Upphör
Men ändringen innebär också att säsongs-, ferie- och projektanställning upphör som anställningsformer.

De ersätts av nånting som kallas fri visstidsanställning som inte får pågå hur länge som helst. Högst 14 månader sammanlagt under fem år innan arbetsgivaren måste fastanställa.

Om man arbetar i fjällen under högsäsong i fyra till fem månader passerar man ganska snart den gränsen.

Fack och arbetsgivare eniga
Både fack och arbetsgivare vill behålla säsongsarbete som anställningsform. Om några veckor börjar de förhandla om ett nytt avtal.

Ella Niia är ordförande i Hotell- och Restaurangfacket.

– Nu är vi klara med sommarsäsongen, men inför vintersäsongen börjar man snart anställa. Då är det bra att veta vilka spelregler som gäller, säger Ella Niia.

Helen Jansson har precis anställt över 50 sommarjobbare på sin restaurang i Stockholm.

– Jag är säker på att det får fortsätta som nu. Annars får halva Stockholm lägga ner, säger Helen Jansson, delägare i restaurang Strandbryggan i Stockholm.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista