Marinkårssoldater patrullerar på gatorna i Haditha i Irak.

Amerikansk massaker på civila irakier

Amerikanska marinkårssoldater utförde i november en massaker på obeväpnade civila i den irakiska staden Haditha. Marinkåren har stängt av tre officerare och sammanlagt tolv soldater är under utredning för händelsen. Nu bekräftar kongressledamoten John Murtha krigsförbrytelserna.

– Min pappa låg på golvet och bad. De amerikanska soldaterna sköt först honom och sedan mamma och fyra andra släktingar, säger en vettskrämd föräldralös flicka som intervjuades i Haditha i Irak.

Andra vittnen beskriver hur ett 20-tal obeväpnade civila varav många kvinnor och barn dödades av rasande amerikanska marinkårssoldater. En av soldaternas kamrater hade tidigare dödats av en vägbomb i närheten.

Mamma med barn i famnen
Marinkårens egna bilder visar bland annat hur en mamma och hennes lilla barn som hon höll i famnen skjutits i avrättningsstil i huvudet, uppger en av utredarna till tv-bolaget NBC.

– Det var ingen eldstrid. Det var inga vägbomber som dödade dessa oskyldiga människor. Våra trupper överreagerade på grund av den press de utsattes för och dödade kallblodigt oskyldiga civila, säger kongressledamoten John Murtha och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

John Murtha, själv dekorerad marinkårssoldat, uppger att han fått uppgifterna från ledande officerare och utredare inom marinkåren. Han bekräftar därmed uppgifter i irakiska och amerikanska medier om vad som hände i Haditha den 19 november förra året.

Vill dra tillbaka trupperna
John Murtha som är en av kongressens tyngsta politiker och tidigare betraktats som hök vill att USA ska dra tillbaka sina trupper från Irak och menar att massakern visar konsekvenserna av ett onödigt krig.

Marinkårens talesman överstelöjtnant Sean Gibson vill varken dementera eller bekräfta uppgifterna om massakern utan hänvisar till att utredningen inte är färdig.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista